Specialisaties

Een goede behandeling begint bij het stellen van een juiste diagnose. Als de diagnose is vastgesteld wordt samen met u een behandelplan gemaakt. Door een uitgebreid aanbod aan specialisaties kunnen we vrijwel alle klachten aan het bewegingsapparaat behandelen.

Omdat een klacht vaak niet alleen behandeld wordt door door de fysiotherapeut zijn we aangesloten bij verschillende netwerken, zoals SchouderNetwerk Groene HartParkinsonNetTransmuraal Netwerk en ClaudicatioNet. Zo kijken we samen met andere specialisten naar uw klacht en kunnen we de behandelingen op elkaar afstemmen.

Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. De therapie is ontwikkeld door G. van der Bijl. Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.

U kunt bij de manueel therapeut terecht voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn: rugklachten, nekklachten, knieklachten en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash en tennisarm.

Schouderklachten, nekklachten en rugklachten

Schouder-, nek- en/of rugklachten

Wij behandelen acute en aanhoudende klachten aan de nek- en/of rug. We zijn met 2 therapeuten aangesloten bij SchouderNetwerk Groene Hart.  Kennis en ook specifieke therapiemogelijkheden worden toegepast om de patiënt beter, maar ook sneller te behandelen. Vooral de nabehandeling door de fysiotherapeut speelt een grote rol in het uiteindelijk resultaat. Naast een optimale samenwerking tussen huisarts, fysiotherapeut en orthopeed is ook een gezamelijk, geprotocolleerd behandelschema het doel van het schoudernetwerk.
Sportblessures

Sportblessures

Wanneer u een blessure hebt opgelopen tijdens sporten of andere activiteiten en zo snel mogelijk uw sport of activiteit  weer wil hervatten, kunt u professioneel advies krijgen en/of behandeld worden. U kunt bij ons terecht voor acute en aanhoudende klachten aan bijvoorbeeld enkel, knie, schouder (lid schoudernetwerk), elleboog, pols, pezen en spieren.
ParkinsonNet

Parkinson

Als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen op verschillende gebieden problemen ontstaan. Hierdoor zijn vaak meerdere soorten zorgverleners betrokken. Het is van belang dat deze zorgverleners deskundig zijn en de behandelingen op elkaar afstemmen. Zo verbetert de kwaliteit van zorg. De therapeuten zijn opgeleid door experts op het gebied van de ziekte van Parkinson. 

Naast individuele behandeling bestaat er de mogelijkheid om in een groep van 3 à 4 Parkinsonpatiënten te trainen. Op deze manier is er naast samen bewegen ook sprake van lotgenotenkontakt.

De Praktijk is sinds 2006 aangesloten bij ParkinsonNet Gouda.

CVA revalidatie

CVA revalidatie

De fysiotherapeut draagt op verschillende manieren bij aan het welzijn en herstel van patiënten met een beroerte. De fysiotherapeut maakt deel uit van de revalidatiefase. Op langere termijn helpt de fysiotherapeut u bij het herstel en het verbeteren van uw mogelijkheden.
COPD

COPD

Chronisch Obstructief Longlijden (COPD) is een chronische longaandoening die in Nederland bij 2.4% van de mannen en 1.4% van de vrouwen voorkomt. Bij ernstig COPD is er sprake van beschadiging van de longen. Chronisch hoesten, overmatige slijmproductie en chronische kortademigheid zijn kenmerkende klachten. 

Inspanningstraining tijdens beweegprogramma’s neemt naast de medicatieve behandeling een zeer prominente plaats in binnen de behandeling van deze aandoening in onze praktijk. Het programma zal individueel worden aangepast aan het maximaal inspanningsvermogen van de patiënt en de fysiologische inspanningsbeperkingen.

Claudicatio klachten

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Naar schatting heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ouderdomsziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen. Het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Artrose

Artrose

Artrose is een aandoening aan één of meerdere gewrichten. Als u artrose heeft, is het vaak moeilijk om uw gewrichten te bewegen. Het meest voorkomende symptoom van artrose is de pijn die optreedt wanneer u het gewricht langere tijd achter elkaar gebruikt. Die pijn neemt vaak toe gedurende de dag en kan zelfs optreden wanneer u niets doet. Naast pijn kunt u ook last hebben van stijfheid. Meestal verdwijnt deze stijfheid als u even in beweging bent. Speciaal voor mensen met artrose is een beweegprogramma ontwikkeld. 
Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling reageert uw lichaam anders dan u gewend bent. U kunt bijvoorbeeld pijn in de bekkenstreek voelen. Die pijn kan uitstralen naar de bovenbenen en gaat vaak gepaard met pijn in het schaambot en de SI-gewrichten (de gewrichten tussen het heiligbeen en het bekken). Staan, lopen en zitten houdt u minder lang vol door deze pijn.

Tijdens een uitgebreide intake worden de klachten en de beperkingen die u ervaart in het dagelijks leven in kaart gebracht. De fysiotherapeut geeft u uitgebreide voorlichting, behandelt en begeleidt u bij het weer in evenwicht brengen van de belasting en de belastbaarheid van uw bekken.

Revalidatie postoperatief

Revalidatie postoperatief

Postoperatieve revalidatie is gericht op patiënten die een ingreep hebben ondergaan in het ziekenhuis (zoals een voorste kruisband- of heupoperatie). Maar ook bij herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis of op het werk.
Whiplash klachten

Whiplash klachten

Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Uw hoofd beweegt plotseling naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. Dit gebeurt meestal als gevolg van een ongeluk. Door de kracht van de abrupte beweging raken uw spieren waarschijnlijk overbelast, maar gaan niet ‘kapot’. Lang niet iedereen houdt klachten over aan een whisplash en de klachten zijn per persoon verschillend. Ze kunnen meteen komen, maar ook pas één of twee dagen na het ongeluk. Dit hoort bij het gewone beeld van een whiplash en is niet iets om u zorgen over te maken. Het is niet altijd helemaal duidelijk waar whiplash klachten precies vandaan komen. Dit maakt het lastig om aan te geven hoe snel u van uw klachten af bent. Over het algemeen verloopt het herstel bij een whiplash echter voorspoedig.
CRPS

Handtherapie